Så här började det…

Så här började det…
Historien började med att våra barn spelade i musikskolan. Några av oss mammor blev nyfikna och när ett upprop om ”föräldraorkester” kom var det klippt, då började det!
Föräldrabandet Swinging P (P som i parents) bildades, en blandning av storband och blåsorkester. Vi leddes av en duktig musikalisk ledare som fick oss alla att spela av hjärtans lust och med glädje, mottot blev -loud and wrong – och inte -jag törs inte, kanske spelar jag fel-! Swinging P kämpade på i något år, men till slut var det bara saxofonsektionen som var fulltalig och då begravdes Swinging P och TrueSax började leva sitt eget liv.
TruesaxDetta var 1996, och sen dess har TrueSax utvecklats och i dag är vi en Saxofonkvartett som ger små konserter och spelar samlingsmusik i olika sammanhang.
TrueSax startades av fyra saxofonspelande kvinnor, alltså en saxofonkvartett, ibland förstärkta med vokalist.
Av de medlemmar som startade hade två stycken mött saxofonen som vuxna, och två spelat saxofon som unga i musikskolans regi.

Vi vill med vårt musicerande roa och glädja, men hoppas också kunna entusiasmera andra vuxna till att våga ta tag i sin dröm om att spela ett instrument, Många av våra ”lyssnare” har berättat att de drömt om att spela just saxofon, och det förstår vi mer än väl, ett underbart, relativt lättspelat melodiinstrument. Men det ska tilläggas, att nog är man beredd att ge upp ibland, när fingrarna känns som klubbor och inte hittar knapparna, och munnen inte orkar hålla om och ljudet som kommer ut är ett skuiiiiik och låter hemskt. Men mest är det förståss …..alldeles alldeles underbart…..
saxkurs02Vi har under åren fått många olika upplevelser och lärt oss mer och mer. Vi försöker fortbilda oss kontinuerligt och har vid flera tillfällen varit på Saxofonkurs på Ingesunds musikhögskola. Där arrangerar och leder Saxofonkvartetten Rollin Phones sommarkurser.

Några minnen…
En av våra första spelningar på ”bortaplan” var i Karlskrona på Kvinnor Kan-mässan 1996. Där spelade vi bl.a. samlingsmusik till ett föredrag med Lill Lindfors. Vi skulle ha spelat på flera utomhusscener också, men det stormade så stora delar av mässan blåste bokstavligen bort, inte av vårt blåsande utan av vårvindar friska. (mässhallarna bestod av tält!)
En 3!! TRE timmars pubspelning i Skåne, på Stärkan i Edenryd. Det var ett eldprov. Vi fick ta hela vår repertoar, säkra och ”mindre” säkra melodier, men allt gick bra och vi fick rungande applåder och trevlig samvaro.
Vi har i flera år spelat på Tullgarnsdagarna på Tullgarns slott och där bjudit på lättlyssnad sommarmusik.
I Pelles Lusthus, Nyköping har vi medverkat vid den då årligt återkommande Julgrans Jazzen vid ett par tillfällen. Härligt hus och en fulltalig publik. Jazzintresset är genuint hos både arrangörer och publik, ett fantastiskt ställe att spela på.
scen03Våra längsta resor har gått till Ryssland. Under 2003 fick vi vid två tillfällen spela i samband med kongresser i S:t Petersburg. En Jämställdhetskonferens som arrangerades av Social and Economic Institute/S:t Petersburg och en konferens i kvinnoprojektet Weran´s regi.
Fantastiska upplevelser och hjärtligt mottagande av vår musik.
Förutom dessa minnen har vi många, många fler som vi kan delge er om ni är intresserade. Vi har gjort korta framträdande i samband med invigningar och prisutdelningar, födelsedagsspelningar och överraskningsspel, inledningar på årsmöten och vid sammandragningar i olika föreningssammanhang.
Sommaren 2002 var vi också med i ett kvällsprogram i stadsparken i Katrineholm, en underbar sommarkväll med mycket folk i parken och gemytlig stämning.
TS_120920

Under årens lopp har konstellationen i Truesax varierat. Under en lång period spelade vi som kvintett, sen blev vi kvartett ett tag och sen kvintett igen, men i denna stund, är det kvartetten Truesax som spelar och vi gör det fortfarande med glädje.